Home - ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Το οινοποιείο οικογένειας Παπαθανασίου βρίσκεται στα Φάρσαλα.Διαθέτει ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες κρασιού ελεγχόμενης στρεμματικής απόδοσης και βιολογικής καλλιέργειας.
κρασι ασυρτικο, κρασι κοκκινο μερλο, κρασι κοκκινο, κρασι ροζε, κρασι λευκο ασυρτικο, κρασι λευκο, κρασι μερλο, κρασι καμπερνε, κρασι ελλ, κρασι ποικιλια, κρασι συνοδευτικα, κρασι φαγητο, κρασι γευσιγνωσια, κρασ, Οινοποιειο φαρσαλα, Οινοποιειο λαρισα, Οινοποιειο παπαθανασιου, Οινοποιειο οικογενεια παπαθανασιου, Οινοποιειο θεσσαλια, Αμπελωνες βιολογικης καλλιεργειας, Αμπελωνες φαρσαλα, Αμπελωνες οικογενεια παπαθανασιου, Αμπελωνες παπαθανασιου
271
home,page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-271,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
αμπελωνες βιολογικης καλλιεργειας, αμπελωνες φαρσαλα, αμπελωνες λαρισα, αμπελωνες θεσσαλια, κρασι ροζε, κρασι λευκο
Giorgos kai Thanasis mprosta apo tis deksamenes tou oinopoieiou

Ένα οινοποιείο,
μία οικογένεια,
ένας σκοπός!

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Χρήστος Παπαθανασίου, επιστρέφοντας από τις μεταμπτυχιακές σπουδές του στην Γαλλία, και εμπνευσμένος από την γαλλική οινική κουλτούρα ξεκίνησε να κάνει το όραμα του πραγματικότητα. Δημιούργησε έτσι τον αρχικό πειραματικό του αμπελώνα και ακολούθως το οινοποιείο του.

Ο Θανάσης Παπαθανασίου, πρωτότοκος γιός της Οικογένειας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, έχει αναλάβει εξ΄ολοκλήρου την οινοποίηση, δημιουργία και παραγωγή ποιοτικών οίνων με μεγάλες αξιώσεις. Τον συνδιασμό της επιτυχίας έρχεται να συμπληρώσει ο Γιώργος Παπαθανασίου, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ως τεχνολόγος γεωπόνος και είναι υπεύθυνος για το ολοκληρωμένο κομμάτι των ιδιόκτητων βιολογικών αμπελώνων του Οινοποιείου, καθώς και της φύτευσης νέων ποικιλιών ή την ανάδειξη παλαιών γηγενών.

Οι
αμπελώνες
μας

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες, βιολογικής καλλιέργειας, εκτείνονται σε διάφορα σημεία του θεσσαλικού κάμπου, με διαφορετικά υψόμετρα και χώματα. Εδάφη κυρίως αμμοαργιλώδη πλούσια σε σίδηρο και ασβέστιο. Αποτέλεσμα είναι κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα και τερουάρ. Αυτό προκύπτει και από την ξερική καλλιέργεια με χαμηλή στρεμματική απόδοση από 400 κιλά έως 700 κιλά ανά στρέμμα. Ανάμεσα στις καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι οι Ελληνικές (Ασσύρτικο, Ροδίτης και Κυδωνίτσα) και οι Γαλλικές (Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay)

Το οινοποιείο

Στη γενέτειρα του μυθικού Αχιλλέα, λίγο έξω απο τα Φάρσαλα, στην καρδιά του Θεσσαλικού κάμπου βρίσκεται το Οινοποιείο της Οικογένειας Παπαθανασίου. Με σύγχρονο εξοπλισμό αλλά και σεβασμό προς την παράδοση γίνεται ο τρύγος και η οινοποίηση. Στο υπόγειο κελάρι, κάτω από σταθερές θερμοκρασίες και ιδανικές συνθήκες ακολουθεί η ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια.

Οι ετικέτες

Παρατηρώντας το γεωγραφικό ανάγλυφο της Θεσσαλίας, εκτείνεται μία τεράστια πεδιάδα 14.036 χλμ² περιτριγυρισμένη από βουνά: οροσειρά της Πίνδου, Άγραφα, Όλυμπος και Κίσσαβος.

 

Μέσα στο μοναδικό της μικροκλίμα, φύονται, βιολογικής καλλιέργειας αμπελώνες, εύρωστοι και υγιείς. Με σεβασμό και πάθος, στην καρδιά της ιστορικής Θεσσαλικής Γης, η Οικογένεια Παπαθανασίου δημιουργεί, premium οίνους, που εξιστορούν στο ποτήρι τα πάντα για τον εαυτό τους και τον μοναδικό τους χαρακτήρα και terroir.

 

Ξεχωριστό στυλ οινοποιήσεων, μοναδικοί οίνοι

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Ο single vineyard αμπελώνας 95% ασύρτικου και 5% chardonnay, επιλέχθηκε για τα στοιχεία του εδάφους του, που ευνοούν την καλλιέργια των ευγενών αυτών λευκών ποικιλιών. Υπέδαφος πλούσιο σε σίδηρο, ιχνοστοιχεία και ασβέστιο, σε συνδιασμό με άνυδρη καλλιέργεια, προσδίδει ικανοποιητική οξύτητα (κυριότερος παράγοντας για τα λευκά κρασιά) και χαμηλή παραγωγή που είναι το κλειδί για την δημιουργία premium λευκών οίνων.

 

Προκύπτει λοιπόν αυτό το φρέσκο, λεμονάτο, Ασύρτικο, με την τραγανή οξύτητά του και με την μικρή φρουτώδη συμβολή (5%) του Chardonnay, προκύπτει αυτό το εξαίσιο blend, δίνοντας έναν τόνο στην πολυπλοκότητά του.

Πράσινα φρούτα όπως αχλάδι και lime, μαζί με φινέτσα από άνθη εσπεριδοειδών είναι το αρωματικό προφίλ του οίνου αυτού. Με την πινελιά αρωμάτων ανανά και μάνγκο, λόγω της μικρής συμμετοχής του ευγενούς Chardonnay.

 

Στο στόμα τραγανή οξύτητα και νότες μοσχολέμονου και γκρέιπφρουτ, με μια μικρή παρουσία «θεσσαλικής ορυκτότητας» στην επίγευση, ολοκληρώνουν μια διαφορετική άποψη έκφρασης σε αυτό το Ασύρτικο.

 

Άκρως ανάλαφρο και φρέσκο, μια δροσιστική επιλογή είτε μόνο του είτε συνοδεία λιπαρών τυριών καθώς και κάθε είδους θαλασσινού. Σερβίρεται στους 6 – 10 ℃.

ΕΥΔΟΞΙΑ – ROSE DE CABERNET

Η δεύτερη, πιο ζωηρή, θεσσαλική έκφραση της ποικιλίας Cabernet, επηρεασμένη από την Προβιγκία. Από τον ίδιο αργιλο-αμμώδη, βιολογικής καλλιέργιας και χαμηλής παραγωγής αμπελώνα.

 

Ο στόχος της δημιουργίας ενός premium ροζέ από Cabernet, προϋποθέτει, άριστης ποιότητας φρούτο, απόλυτα υγιές και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

 

Το σταφύλι σχεδόν αμέσως αποχωρίζεται της φλούδες του, χαρίζοντάς του έτσι το ιριδίζον ροζέ-πορτοκαλί του αυτό χρώμα.

 

Ζυμώνει πλημμυρίζοντας τον χώρο του οινοποιείου με αρώματα φρούτων και ανθέων, τα οποία διατηρεί και εξελίσσει στην φιάλη.

 

Το εντυπωσιακό του χρώμα και στην συνέχεια τα αρώματα που βγάζει στο ποτήρι, έρχονται σε αρμονία με την γευστική εμπειρία του οίνου αυτού.

Με το άνοιγμα της φιάλης ξεχύνονται αρώματα φράουλας, τριαντάφυλλων και λευκόσαρκου ροδάκινου προετοιμάζοντας τον ουρανίσκο για κάτι μοναδικό.

 

Φτάνοντας στην γευστική δοκιμή με έκπληξη διακρίνονται οι ευγενείς γεύσεις των φρούτων που εμφανίστηκαν αρωματικά στην αρχή.

 

 

Καταναλώνεται τόσο με συνοδεία φαγητού όσο και απουσία του!
Κορυφαίος συνδιασμός με ζυμαρικά με θαλασσινά.
 Σερβίρεται στους 10 – 12 ℃.

MERLOT

Θεωρήσαμε ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η μονοποικιλιακή θεσσαλική έκφραση του λεπτεπίλεπτου Merlot.

 

Εφαρμόζοντας τις τεχνικές του delestage και του semi carbonic maceration, με κάποιες θεσσαλικές πινελιές και τροποποιήσεις φυσικά, βελτιώνει την φρεσκάδα του κρασιού και τα φουτώδη αρώματά του.

 

Με ελάχιστη παραμονή του φλοιού της ράγας με τον χυμό του, χρόνος που αποφασίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε χρονιάς.

 

Ένα βελούδινο, φρουτώδες κόκκινο, με πιο ελαφρύ ύφος, το οποίο ξεκλειδώνει όλους τους πιθανούς συνδιασμούς φαγητών ή επιδορπίων.

Αρώματα κερασιού, δαμάσκηνου και σίγουρα βανίλιας, μαζί με νότες ροδιού κατά την διάχυση των αρωμάτων του, στο ποτήρι.

 

 

Στο στόμα, το ήπιο σώμα του, ανάλαφρο και βελούδινο αφήνει μια ανεπαίσθητη γλυκάδα στην επίγευσή του, (αν και ξηρός οίνος) σε αφήνει να αναρωτιέσαι..

 

Η έλλειψη τανινών του το κάνει να μπορεί να καταναλωθεί και άνευ συνοδεία φαγητού, ακόμη και αρκετά δροσερό, το καλοκαίρι!
Σερβίρεται στους 10 – 12 ℃.

CABERNET SAUVIGNON – άγρια δρυς

Αμπελώνας, αργιλο-αμμώδης, βιολογικής καλλιέργειας, με ελάχιστη παρέμβαση μηχανημάτων, ο οποίος δίνει ελεγχόμενα χαμηλή παραγωγή και καταπληκτικής ποιότητας καρπό.

 

Αμέσως μετά την συγκομιδή, η ζύμωση γίνεται σε δρύινα βαρέλια καθώς αυτό προσδίδει μια «επένδυση» για την εξισορρόπηση των πλούσιων τανινών και του σώματος κατά την δημιουργία αυτού του οίνου.

 

Μετά το τέλος της ζύμωσής του, η παραμονή του για 6 – 12 μήνες (εξαρτάται από την χρονιά, τα φαινολικά, και άλλα) σε άλλα δρύινα βαρέλια για την παλαίωσή του.

 

Κομβικό σημείο καθώς και αυτό που το καθιστά μοναδικό, κατά την διάρκεια της παλαίωσής του, η εφαρμογή της τεχνικής του bâtonnage πάνω στις λεπτές, φίνες, λάσπες Ασύρτικου (!).

 

Αυτή η πρωτότυπη συνδυαστική τεχνική, του δίνει μια επιπλέον ενδιαφέρουσα νότα στην οξύτητα και μια μοναδική έκφραση, ολοκληρώνοντας το Θεσσαλικό αυτό Cabernet.

Στα αρώματά του (αφού το μεταγγίσουμε και του δώσουμε χρόνο να αναπνεύσει) διακρίνουμε φυσικά την νότες ξύλου δρυός, καπνό και πελτέ ντομάτας. Ακολουθεί ισορροπία, μαρμελάδας φρούτων του δάσους, όπως μαύρο σμέουρο, και βατόμουρο αλλά και μαύρης σοκολάτας μαζί με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

 

Στόμα γεμάτο, πλούσιο σώμα, με στρόγγυλες τανίνες και οξύτητα που ολοκληρώνει την γευστική εμπειρία σαν πινελιά επιτυχίας.

 

 

Συνοδεύει με μεγάλη επιτυχία, όλα τα κόκκινα κρέατα, ωρίμανσης, κοπές, καθώς και τα πιάτα με σκούρες σάλτσες. Σερβίρεται στους 12 – 17 ℃.

    Θα χαρούμε να σας ακούσουμε.

    ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
    Οινοποιείο και αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας

     

    Οινολογός // Θανάσης Παπαθανασίου // +30 6979 284631
    Γεωπόνος // Γιώργος Παπαθανασίου // +30 6973 790193

     

    διεύθυνση. Κατωχώρι Φαρσάλων , Τ.Κ. 40300, Λάρισα

    τηλ. +30 6979 284631

    τηλ. +30 24910 24137

    email. info@papathanasiouwines.gr

    Επισκεφτείτε μας.